Λοιμώδης μονοπυρήνωση: τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια ιογενής λοίμωξη, στην οποία παρατηρείται διόγκωση των λεμφαδένων στη περιοχή του λαιμού. Συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και πονόλαιμο και μερικοί άνθρωποι την αποκαλούν νόσο του φιλιού, καθώς μεταδίδεται εύκολα με το φιλί. Η νόσος αυτή μπορεί επίσης να μεταδοθεί αν το άτομο που την έχει, μοιραστεί τα μαχαιροπήρουνά του με άλλα άτομα ή αν πιούν από το ίδιο ποτήρι.

Συμπτώματα λοιμώδης μονοπυρήνωσης

Η μονοπυρήνωση ξεκινά με κόπωση και κακουχία, πονόλαιμο και πονοκέφαλο και ύστερα το άτομο μπορεί να αναπτύξει άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, υπνηλία, εξανθήματα, απώλεια όρεξης, δυσκαμψία, διογκωμένους λεμφαδένες, ταχυκαρδία, δύσπνοια και ρινορραγία. Τα συμπτώματα, καθώς περνούν οι μέρες, γίνονται πιο έντονα, σε σημείο που ο ασθενής δε μπορεί να καταπιεί. Ο φάρυγγας είναι καλυμμένος με λευκές κηλίδες, λόγω της φλεγμονής και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως συνήθως σε δύο με τέσσερις εβδομάδες.

Αντιμετώπιση μονοπυρήνωσης

Η θεραπεία περιλαμβάνει την ανακούφιση από τα συμπτώματα, με διάφορα φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και η ιμπουπροφαίνη. Τα αντιβιοτικά δε βοηθούν στην καταπολέμηση της λοιμώδης μονοπυρήνωσης. Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη, είναι να πίνετε αρκετά υγρά, να ξεκουράζεστε συνεχώς και να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο, έτσι ώστε να βελτιώσετε τον πονόλαιμο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως τα άτομα με τη νόσο αυτή μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για μεγάλη χρονική περίοδο μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει στη στοματική κοιλότητα του ατόμου που έχει προσβληθεί για καιρό.

Recommended Posts