Μπορεί να κολλήσει κάποιος δεύτερη φορά κορονοϊό;

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί και έχει νοσήσει, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές απορίες από άτομα που έχουν ήδη κολλήσει τον covid-19, σχετικά με το πόσα αντισώματα έχουν μετά. Γίνεται τελικά να κολλήσει κανείς δεύτερη φορά τον κορονοϊό ή όχι;

Οι ειδικοί υγείας πιστεύουν πως οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από τον covid-19 έχουν αποκτήσει μεγάλη ανοσία για επαναλοίμωξη, όμως δε γνωρίζουν την ακριβή χρονική διάρκεια που είναι «ασφαλείς». Υποστηρίζουν πως για περίπου έξι μήνες τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει, έχουν πάρα πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσουν ξανά από τον ίδιο ιό. Μπορούν να κολλήσουν φυσικά κάποιο άλλο στέλεχος του κορωνοϊού, καθώς δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα σε αυτό. Αναφέρουν πως δεν υπάρχει μακροχρόνια ανοσία, αλλά συνήθως βραχυπρόθεσμη, όσον αφορά τα άτομα που είχαν κολλήσει ήδη κορονοϊό. 

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να επαναπαυόμαστε και είναι αδήριτη ανάγκη να προσέχουμε εμάς και τους γύρω μας. Θα πρέπει να μείνετε σπίτι αν υποπτεύεστε ότι φέρετε τον ιό και να τηρείτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εσάς και τους γύρω σας.
Όσον αφορά το πόσες μέρες χρειάζεται ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τον ιό, ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, απαντά πως χρειάζεται περίπου δέκα μέρες για να επιτευχθεί αυτό. Το 10ήμερο είναι ένα «χρυσό» κατά κάποιο τρόπο κριτήριο, για να μπορεί κανείς να πει ότι έχει σταματήσει η μετάδοση. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που στις 7 ημέρες έχουν καταπολεμήσει τον ιό και δεν τον μεταδίδουν πλέον. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα όμως, φαίνεται πως μετά τις δέκα μέρες δεν ισχύει πλέον η μεταδοτικότητα.

Recommended Posts