Γαστρίτιδα: τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η γαστρίτιδα;

Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή που υπάρχει στη βλεννογόνο του στομάχου. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήριο που υπάρχει ήδη στο στομάχι και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια γαστρίτιδα. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για γαστρίτιδα είναι το κάπνισμα, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, οι ιογενείς λοιμώξεις, το άγχος και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Συμπτώματα της γαστρίτιδας

Τα συμπτώματα που παρατηρεί κανείς με γαστρίτιδα είναι η ναυτία, ο εμετός, η δυσπεψία, το αίσθημα πληρότητας (ειδικά μετά το φαγητό), η ανορεξία, ο έντονος πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς και η κόπωση.

Αντιμετώπιση γαστρίτιδας

Η θεραπεία εξαρτάται και από την αιτία που προκλήθηκε. Αν για παράδειγμα, η γαστρίτιδα προκλήθηκε από διάφορα φάρμακα, η αποφυγή αυτών μπορεί να αρκεί για να σας ανακουφίσει. 

Αν οφείλεται σε αλκοόλ, ο γιατρός θα σας προτείνει να σταματήσετε την κατανάλωσή του

Εάν οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, θα σας συσταθεί αντιβιοτική θεραπεία, η οποία σκοτώνει τα βακτηρίδια. 

Αν τα συμπτώματα επιμένουν για παραπάνω από μια εβδομάδα, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό, για να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία. Η γαστρίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε έλκος στομάχου, σε αιμορραγία στομάχου και πιο σπάνια, σε καρκίνο του στομάχου.

Recommended Posts