Φαρυγγίτιδα: τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η φαρυγγίτιδα;

Η φαρυγγίτιδα είναι ο πόνος, η δυσφορία και η φαγούρα στο λαιμό. Είναι πολύ ενοχλητική και πολλές φορές κάνει και την κατάποση του σάλιου, μια επώδυνη διαδικασία. Είναι ένα είδος λοίμωξης του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος και εμφανίζεται σε ίδια ποσοστά σε άνδρες και γυναίκες. Μπορεί να ταξινομηθεί ως οξεία και ως χρόνια. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από 3 έως 10 ημέρες, αναλόγως την αιτία.

Συμπτώματα φαρυγγίτιδας

Το κύριο σύμπτωμά της είναι ο πόνος στο λαιμό. Άλλα συμπτώματα φαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν τον πονοκέφαλο, τα εξανθήματα στο δέρμα, τους πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό, τον πυρετό και τους μυϊκούς πόνους. Σε ορισμένες περιπτώσεις το άτομο θα νοιώσει αδιαθεσία, ναυτία, κόπωση, απώλεια γεύσης ή και ανορεξία. Τα συμπτώματα κορυφώνονται τη τρίτη με πέμπτη μέρα και υποχωρούν, όπως αναφέραμε παραπάνω, μέσα σε δέκα ημέρες.

Αντιμετώπιση φαρυγγίτιδας

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε. Αν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη, τότε χορηγούνται αντιβιοτικά, για περίπου 7 με 10 μέρες. Στην ιογενή λοίμωξη, τα ρινικά σπρέι και οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατώνεστε, να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε. Για να αποφύγετε τη φαρυγγίτιδα, θα πρέπει να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, να αποφεύγετε άτομα που νοσούν, να μη μοιράζεστε τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνά σας και να αποφεύγετε το κάπνισμα. Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αποτελεί φυσικό επουλωτικό πληγών, το οποίο μπορείτε να φάτε απευθείας ή να το διαλύσετε σε αφεψήματα.

Recommended Posts