Διάστρεμμα αστραγάλου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Το διάστρεμμα αστραγάλου ή αλλιώς διάστρεμμα ποδοκνημικής είναι μια πολύ συχνή κάκωση, την οποία μπορεί ο κάθε άνθρωπος να πάθει έστω και μια φορά στη ζωή του. Είναι το λεγόμενο «γύρισμα» του αστραγάλου, με το πιο συχνό διάστρεμμα να παρατηρείται στην έξω πλευρά του. Τα διαστρέμματα είναι αρκετά συχνά στους αθλητές και πιο συγκεκριμένα, σε εκείνους που ασχολούνται με ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ. 

Η ποδοκνημική άρθρωση αποτελείται από τρία οστά τα οποία κρατιούνται μεταξύ τους με μια σειρά συνδέσμων, οι οποίοι προστατεύουν την άρθρωση από τραυματισμούς ή ανώμαλες κινήσεις. Οι σύνδεσμοι αυτοί είναι ελαστικοί, αλλά όταν υποστούν μεγαλύτερη πίεση από αυτή που αντέχουν, τότε μπορεί να υπάρξει ρίξη των ινών τους. 

Τα διαστρέμματα χωρίζονται σε 1ου, 2ου και 3ου βαθμού, που στη πρώτη περίπτωση υπάρχει απλή διάταση του συνδέσμου, στη δεύτερη μερική ρήξη ινών και στη τρίτη, πλήρης ρήξη συνδέσμου. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και το οίδημα, ανάλογα και με τη βλάβη που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι. Πολλές φορές ο ασθενής μπορεί να έχει αστάθεια και σε σοβαρότερη περίπτωση, να μην είναι σε θέση να πατήσει το πόδι του. 

Ο ορθοπεδικός θα προσδιορίσει τη βαρύτητα της κάκωσης και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η παγοθεραπεία κάθε μέρα για περίπου ένα τέταρτο φαίνεται να βοηθά στη μείωση του πόνου και του οιδήματος. Το πόδι επίσης θα πρέπει να μένει ανυψωμένο, ιδανικά πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Σε άλλες περιπτώσεις μπορείτε να φορέσετε ελαστικό επίδεσμο ή, σε σοβαρές κακώσεις, να χρειαστείτε πατερίτσες. Η φυσιοθεραπεία βοηθά επίσης σε μεγάλο βαθμό την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Recommended Posts