Ειλεός: τι είναι, συμπτώματα και θεραπεία

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι ο ειλεός;

Όταν υπάρξει απόφραξη του εντέρου και περιεχόμενό του δε μπορεί να «προχωρήσει», τότε λέμε ότι το άτομο πάσχει από «ειλεό». Η απόφραξη μπορεί να οφείλεται από κάποιο εμπόδιο ή λόγω ελάττωσης της κινητικότητας του εντέρου. Τα κόπρανα έτσι συσσωρεύονται και δεν αποβάλλονται, όπως επίσης δεν αποβάλλονται και τα αέρια. Ο ειλεός μπορεί να συμβεί στα βρέφη, τα παιδιά και τους ενήλικες. Χωρίς θεραπεία, ο ειλεός μπορεί να σκίσει το έντερο, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του εντέρου, στο οποίο υπάρχουν βακτηρίδια, να διαρρεύσει σε περιοχές στη κοιλότητα και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει και το θάνατο.

Συμπτώματα ειλεού

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα με ειλεό είναι οι κοιλιακές κράμπες, η δυσκοιλιότητα, ο εμετός, η ναυτία, το αίσθημα πληρότητας, η απώλεια όρεξης, το οίδημα στο στομάχι και η αδυναμία μεταφοράς αερίων. Τα αέρια μπορεί να βγουν από το στόμα (με το ρέψιμο) και μερικές φορές υπάρχει και κοπρανώδης εμετός.

Θεραπεία για τον ειλεό

Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική, στην οποία ο γιατρός θα αφαιρέσει το τμήμα που προκαλεί την απόφραξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και αν η κατάσταση δεν είναι σοβαρή, ο ειλεός μπορεί να επιλυθεί χωρίς επεμβατική ιατρική θεραπεία. Καθαρτικά και εντερικές πλύσεις, φαίνεται να δρουν αποτελεσματικά σε ήπιες μορφές ειλεού. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως ο ειλεός είναι συχνός, αλλά θεραπεύσιμος.

Recommended Posts