Έμμηνος ρύση: πόνοι περιόδου και αντιμετώπιση

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η δυσμηνόρροια

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από δυσμηνόρροια, δηλαδή από έντονο πόνο στη κοιλιά και πολλές φορές στη πλάτη και τους γοφούς, κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Οι πόνοι αυτοί είναι πολύ δυνατοί, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Οι «κράμπες» ξεκινούν συνήθως πριν ξεκινήσει η περίοδος, όμως κορυφώνονται όταν οι συσπάσεις της μήτρας είναι τόσο έντονες, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει ό,τι πρέπει. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ο πόνος φαίνεται να είναι πιο υποφερτός αφού έχουν τεκνοποιήσει έστω και μια φορά στη ζωή τους. 

Συμπτώματα δυσμηνόρροιας

Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας διαφέρουν ανάλογα με τη γυναίκα και την ηλικία. Ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ο πονοκέφαλος, η συχνοουρία, οι πόνοι στη μέση, η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός, ο πόνος στο στομάχι και στη πλάτη και οι κράμπες στα πόδια είναι τα πιο συχνά συμπτώματά της.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μεγάλη αιμορραγία στη περίοδο μπορεί να έχουν όσες είχαν περίοδο σε ηλικία μικρότερη των 12 ετών, όσες καπνίζουν, όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό και σε άλλες περιπτώσεις λόγω καρκίνου, κύστες στις ωοθήκες, λόγω σπιράλ ή λόγω στένωση του τραχήλου. 

Αντιμετώπιση δυσμηνόρροιας

Το πρώτο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τους πόνους είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, καθώς έτσι χαλαρώνουν οι μύες. Τοποθετείστε μια ζεστή θερμοφόρα στη κοιλιακή χώρα μετά το μπάνιο για μέγιστα αποτελέσματα. Ακόμη, η γυμναστική βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου• κάνετε διατάσεις και τεντώματα έτσι ώστε να ξεμπλοκάρετε τους σφιγμένους μύες. Η πιο δημοφιλής στάση ανακούφισης είναι η στάση του “βατράχου”, καθώς χαλαρώνει τη μήτρα και μειώνει τον πόνο.

Επιπλέον, φροντίστε να κάνετε σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αποφύγετε τροφές με πολλή ζάχαρη και προτιμήστε τροφές όπως τα ψάρια (που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά), όσπρια, ρύζι, πολλά λαχανικά και γενικά τροφές που περιέχουν και βιταμίνη Β12 και μαγνήσιο.  Σε περίπτωση που οι πόνοι δε φεύγουν, δοκιμάστε φάρμακα με ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη

Recommended Posts