Κύστη κόκκυγος: τι είναι, ποια τα αίτια και τα συμπτώματα

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι μια δερματική φλεγμονή που προκαλείται μεταξύ των γλουτών, στη περιοχή του κόκκυγα. Είναι μια ή περισσότερες κύστες που συνήθως δημιουργούνται λόγω των τριχών της περιοχής. 

Αίτια της κύστης κόκκυγος

Η νόσος αυτή είναι πολύ συχνή σε νέα άτομα με αυξημένη τριχοφυΐα. Για το λόγο αυτό οι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της κύστης κόκκυγα είναι οι άνδρες. Σπάνια εμφανίζεται και σε γυναίκες, αλλά στους άνδρες είναι πιο εύκολο να «γυρίσει» μια τρίχα προς τα μέσα, δημιουργώντας έτσι τη φλεγμονή. Επιπλέον, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που βοηθούν στην εμφάνισή της. 

Συμπτώματα της κύστης κόκκυγος

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Πολλοί ασθενείς διαμαρτύρονται για έντονο πόνο στη περιοχή του κόκκυγα, πρήξιμο και φαγούρα. Όταν δημιουργηθεί απόστημα, λόγω εισχώρησης κάποιου μικροβίου, είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει ο ασθενής, καθώς θα έχει δυσκολία στο κάθισμα ή το περπάτημα σε συνδυασμό με υψηλό πυρετό. Ακόμη, μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται για κύστη κόκκυγος όταν πύον με αίμα είναι εμφανές στη μεσογλουτιαία περιοχή. Κάποιες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα στη νόσο αυτή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ίσως και για χρόνια μέχρι να το αντιληφθεί ο ασθενής. 

Θεραπεία κύστης κόκκυγος

Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με αντιβιοτικά, τα οποία όμως βοηθούν στην προσωρινή υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η θεραπεία με νυστέρι, δηλαδή η ολική αφαίρεση της κύστης με τοπική αναισθησία. Μια ακόμη θεραπεία που χρησιμοποιείται στη σύγχρονη εποχή είναι η θεραπεία με χρήση ινών laser• στη περίπτωση αυτή καυτηριάζεται η κύστη και πραγματοποιείται με ολική αναισθησία. Ο ασθενής πονά λιγότερο μετά το χειρουργείο και αισθάνεται άμεση ανακούφιση. 

Recommended Posts