Μετάλλαξη Δέλτα: τι είναι και συμπτώματα

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα;

Η μετάλλαξη Δέλτα ή Ινδική μετάλλαξη, είναι ένα νέο «πρόσωπο» του κορονοϊού, που προσβάλει ολοένα και περισσότερα άτομα καθημερινά. Είναι διαφορετική από τις άλλες μεταλλάξεις και τα συμπτώματα διαφέρουν από τα κλασσικά συμπτώματα του Covid-19. Η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Συμπτώματα μετάλλαξης Δέλτα

Ενώ τα πιο συχνά συμπτώματα του κορονοϊού εξακολουθούν να είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος και ο βήχας, σπάνια αναφέρει κάποιος με τη νέα μετάλλαξη, τη ρινική καταρροή και την απώλεια όσφρησης. Ερευνητές εξηγούν πως οι διαφοροποιήσεις στη συμπτωματολογία αποδίδονται στο τρόπο με τον οποίο ο ιός αλλάζει ή στο γεγονός ότι ασθενείς που ζητούν ιατρική βοήθεια βρίσκονται σε στάδιο που νοσούν πιο σοβαρά. Λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ ηλικιωμένων, τα άτομα που πλέον προσβάλλονται συχνότερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα νεότερα άτομα, από ηλικίες 18 έως 30. 

Η μετάλλαξη αυτή «προτιμά» τους ανεμβολίαστους, τα μικρά παιδιά και τους ανοσοκατεσταλμένους. Οι ειδικοί πάντως συμφωνούν σε ένα σημείο: το εμβόλιο για τον κορονοϊό παρέχει ισχυρή προστασία ενάντια στον ιό.

Αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή κάποιο δικό σας άτομο έχει συμπτώματα κορονοϊού ή μετάλλαξης Δέλτα, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας, κάνετε τα απαραίτητα τεστ για έγκαιρη διάγνωση και μείνετε σπίτι, καθώς έτσι προφυλάσσετε εσάς, τους γύρω σας, καθώς και τη δημόσια υγεία.

Recommended Posts