Οξεία αμυγδαλίτιδα: τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η οξεία αμυγδαλίτιδα;

Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών, που οφείλεται σε ιούς ή μικρόβια. Είναι πολύ συχνή στα παιδιά από 5 έως 10 ετών και μεταφέρεται με τα σταγονίδια του σάλιου, το βήχα και το φτάρνισμα. Η οξεία αμυγδαλίτιδα χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ασθενής θα αναφέρει πόνο στο λαιμό, κυρίως όταν καταπίνει, υπάρχουν εναλλαγές στη φωνή του και διόγκωση λεμφαδένων.

Συμπτώματα οξείας αμυγδαλίτιδας

Η νόσος αυτή διαρκεί περίπου 4 με 7 ημέρες. Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσει κανείς είναι ο ερεθισμένος λαιμός, η δυσκολία στη κατάποση, ο πυρετός, η δυσοσμία του στόματος, ο πονοκέφαλος, η βραχνάδα, η γενική καταβολή, η καταρροή από τη μύτη, η διόγκωση των λεμφαδένων και μερικές φορές η λαρυγγίτιδα. Η οξεία πυώδης αμυγδαλίτιδα είναι πιο σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές. Τα συμπτώματά της είναι λευκά σημάδια στις αμυγδαλές, πυρετός, δυσκολία στη κατάποση, πρήξιμο και λαιμός με ερυθρότητα.

Αντιμετώπιση οξείας αμυγδαλίτιδας

Αν η αμυγδαλίτιδα είναι ιογενής προέλευσης, τότε ο γιατρός θα χορηγήσει αντιπυρετικά και θα χρειαστεί να κάνετε γαργάρες για να καθαρίσετε το φάρυγγά σας. Αν η λοίμωξη είναι μικροβιακή, τότε η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μέχρι να συμπληρωθούν δέκα ημέρες

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνετε πολύ νερό και υγρά, να ξεκουράζεστε και να διαλέγετε τροφές μαλακές, έτσι ώστε να μπορείτε να καταπιείτε πιο εύκολα.

Recommended Posts