Ραγάδες: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι οι ραγάδες

Οι ραγάδες είναι οι λεπτές γραμμές στο δέρμα, που φαίνονται σαν σχισμές και δημιουργούνται μετά από αλλαγές στο σώμα. Όταν η ελαστικότητα του δέρματος αλλάζει, τότε φαίνονται και οι πρώτες ραγάδες. 

Γιατί εμφανίζονται οι ραγάδες

Τα πρώτα χρόνια της εφηβείας είναι που το σώμα αρχίζει να διαμορφώνεται περισσότερο, όσον αφορά το ύψος και τα κιλά. Έτσι, γυναίκες και άνδρες μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες σε πολλά μέρη του σώματός τους. Οι γυναίκες είναι πιο σύνηθες να εμφανίσουν κατά την εγκυμοσύνη, κατά την εφηβεία ή μετά από αλλαγές στα κιλά. Το χρώμα τους μπορεί να είναι κόκκινο, μωβ, καφέ, αλλά όλες μετά από καιρό καταλήγουν να είναι λευκές. Αυτές είναι και οι «μόνιμες» ραγάδες. Ακόμη, οι ραγάδες είναι πιθανό να εμφανιστούν λόγω κακής διατροφής ή λόγω λήψης κορτιζόνης ή άλλων φαρμάκων, που κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο και «χαλάνε» την ελαστικότητά του. 

Αντιμετώπιση των ραγάδων

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η μόνιμη λύση ενάντια στις ραγάδες. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να αποφύγετε την νέα εμφάνιση τους στο δέρμα σας. Αρχικά δε θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο βάρος σας, καθώς αυτός είναι και ο νούμερο ένα παράγοντας που συμβάλει στην εμφάνισή τους. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και χρησιμοποιήστε ειδικές κρέμες ή gel που δρουν κατά των ραγάδων και αναστέλλουν την επανεμφάνισή τους. 

Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει laser για την ανάπλαση της επιδερμίδας, μικροβελονισμό, μεσοθεραπεία, κοιλιοπλαστική κτλ…

Recommended Posts