Σχιζοφρένεια: τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η σχιζοφρένεια;

Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή και αποτελεί μορφή ψύχωσης. Τα άτομα με σχιζοφρένεια δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι είναι αληθινό και τι όχι, έχουν συχνά ψευδαισθήσεις, απομονώνονται και δε μπορούν να προσαρμοστούν στο κοινωνικό περιβάλλον. 

Προσβάλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες. Αν και η νόσος δεν είναι τόσο συχνή όσο κάποιες άλλες διαταραχές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η σχιζοφρένεια δεν προκαλείται από παιδικά βιώματα, έλλειψη γονικής φροντίδας κτλ. και πως τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συμπτώματα σχιζοφρένειας

Η σχιζοφρένεια, όπως προαναφέραμε, εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Η πάθηση αυτή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν την αλλαγή στη συμπεριφορά, τις περίεργες αντιδράσεις και την αλλαγή στο τρόπο που εκφράζεται. Τα κύρια συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι οι ψευδαισθήσεις, η έλλειψη θέλησης, η απάθεια, η αδράνεια, η αδιαφορία για καθημερινές δραστηριότητες, η παράξενη στάση του σώματος, οι παράλογες σκέψεις, η αϋπνία, η αλλαγή στην εμφάνιση, το γέλιο, οι τάσεις αυτοκτονίας, η απομόνωση, η απώλεια ευχαρίστησης, η διαταραχή στη μνήμη και η δυσκολία στη συγκέντρωση. 

Τα συμπτώματα στους άνδρες εμφανίζονται συνήθως στις αρχές τις δεκαετίας των 20 χρόνων και στις γυναίκες στο τέλος της δεκαετίας των 20 χρόνων.

Αντιμετώπιση σχιζοφρένειας

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Ο ειδικός γιατρός θα αποφασίσει πόσο σοβαρή είναι η νόσος και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το άτομο. Η σχιζοφρένεια δε μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή, καθώς είναι η μόνη λύση για να τεθούν τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Τα φάρμακα που χορηγούνται είναι αντιψυχωτικά και περιορίζουν τη πιθανότητα των υποτροπών. 

Είναι επίσης σημαντικό οι στενοί φίλοι και συγγενείς να επικοινωνούν με το άτομο που πάσχει από σχιζοφρένεια, να συζητούν την πρόοδό του και να το υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση.

Recommended Posts