Συμπληρώματα διατροφής: τι είναι και ποια τα οφέλη

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής (ΣΔ) είναι πηγές θρεπτικών ουσιών και συστατικών. Χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της δίαιτας του καθενός και πρέπει να λαμβάνονται πάντα με ασφάλεια. Διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως δισκία, κάψουλες, παστίλιες, σταγόνες κτλ. Δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την σωστή ισορροπημένη διατροφή, μέσω της οποίας λαμβάνουμε τα θρεπτικά και απαραίτητα στοιχεία για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας. 

Οφέλη συμπληρωμάτων διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σε τυχόν ελλείψεις που μπορεί να έχει. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα οστά, υπάρχουν ΣΔ που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων. Η βιταμίνη Κ, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι εκείνα που χρειάζεται το σώμα έτσι ώστε να αποτρέψει ασθένειες στα οστά.

Ακόμη, για να χάσει κάποιος βάρος αυτό που πρέπει να κάνει είναι η συστηματική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με ΣΔ, ειδικά σχεδιασμένα για τη καύση του λίπους. Η βιταμίνη Β2, Β6 και Β12 συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού και μόνον όταν υπάρχει έλλειψη αυτών θα πρέπει να λαμβάνονται.

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να «βοηθήσουν» τον οργανισμό όσον αφορά τη γονιμότητά τους, θα προτιμήσουν να λάβουν ΣΔ πλούσια σε ψευδάργυρο, ΣΔ με βιταμίνες Β12 ή βιταμίνες C και E. Θρεπτικά συστατικά μπορούν να πάρουν ακόμη από διάφορες τροφές, όπως τα καρύδια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα όσπρια. 

Τέλος, όσον αφορά τη λειτουργία της καρδιάς, οι βιταμίνες Α, C και E συμβάλλουν στη μείωση κινδύνου για καρδιακή ασθένεια, στη μείωση της χοληστερίνης και γενικά στη πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Ανάμεσά τους, τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Τροφές πλούσιες στις βιταμίνες και τα οξέα αυτά είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια. 

 

Τα συμπληρώματα διατροφής δε βλάπτουν την υγεία, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Η ορθολογική χρήση των ΣΔ σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή θα ενισχύσει τον οργανισμό σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, κι εκείνος θα καθορίσει αν χρειάζεστε κάποιο ΣΔ για να ενισχύσετε τη διατροφή σας. 

Δείτε εδώ όλα τα συμπληρώματα διατροφής από τα συνεργαζόμενα μας φαρμακεία!

Recommended Posts