Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: τι είναι και ποια τα συμπτώματα

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, είναι μια λειτουργική διαταραχή στο πεπτικό σύστημα. Τα κύρια αίτια δεν έχουν ανακαλυφθεί με ακρίβεια, ωστόσο το άγχος φαίνεται να συμβάλει στην έξαρση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Τα πιο συνηθισμένα είναι ο πόνος στη κοιλιά, το αίσθημα φουσκώματος, πριν κάποιο γεύμα ή μετά, οι αλλαγές στις κενώσεις (π.χ. διάρροια, δυσκοιλιότητα). Πολλές φορές οι ασθενείς αισθάνονται ναυτία, πονοκέφαλο, ζαλάδα ή και πόνους στη μέση. 

Διάγνωση ευερέθιστου εντέρου

Τα κριτήρια για τη διάγνωση είναι να υπάρχουν μεταβολές στη μορφή των κοπράνων, πιο συχνή αφόδευση, αίμα στα κόπρανα, αίσθημα φουσκώματος ή έντονος κοιλιακός πόνος για μήνες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου. Ο γιατρός θα αποκλείσει άλλες παθήσεις που έχουν κάποια από τα συμπτώματα. Αιματολογικές εξετάσεις, κολονοσκόπηση και ακτινολογικές εξετάσεις είναι οι πρώτες εξετάσεις που θα σας κάνει ο γιατρός σας. Το ΣΕΕ (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) δεν απειλεί τη ζωή των ασθενών, κάνει όμως τη καθημερινότητά τους πιο δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάζουν και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. 

Recommended Posts