Τι είναι ο αλκοολισμός;

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Είναι μια χρόνια εξελικτική πάθηση, η οποία αφορά τα προβλήματα που έχει το άτομο όσον αφορά τον έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ, στην αδυναμία διακοπής του ακόμη και όταν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ίδιο. Στα άτομα με αλκοολισμό παρατηρείται σωματική εξάρτηση και συμπτώματα στέρησης όταν απέχουν από το αλκοόλ. Πίνουν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν προκληθούν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό και το ίδιο το άτομο. 

Ο αλκοολισμός χαρακτηρίζεται από την ψυχική εξάρτηση, κατά την οποία υπάρχει έντονη επιθυμία για αλκοόλ, λόγω της ευφορίας που προσφέρει, από τη σωματική εξάρτηση, όπως αναφέραμε παραπάνω, στην οποία το σώμα δε λειτουργεί σωστά, αν δεν καταναλωθεί ορισμένη ποσότητα αλκοόλ και από την αντοχή, στην οποία ζητά όλο και περισσότερο αλκοόλ για να αισθανθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό έχουν συνεχείς ανεπιτυχείς προσπάθειες για διακοπή, προμηθεύονται διαρκώς ποσότητες οινοπνεύματος για να «μη ξεμείνουν» και περιορίζουν επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητές τους. 

Η θεραπεία για τον αλκοολισμό ξεκινά από τον ίδιο τον ασθενή. Η αποδοχή ότι έχει πρόβλημα είναι και το πιο σημαντικό βήμα. Η θεραπεία αποτοξίνωσης γίνεται με φάρμακα σε ψυχιατρικές κλινικές και με ψυχοθεραπεία. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο είναι τεράστιες, όμως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσουν. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας και η ψυχολογική υποστήριξη από διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί

Τα άτομα με αλκοολισμό θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν είναι μόνοι και πως μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους, αρκεί να είναι αποφασισμένοι. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως το αλκοόλ μπορεί να φέρει και το θάνατο, λόγω κίρρωσης του ήπατος.

Recommended Posts