Βρεφική φροντίδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή της μητέρας και του πατέρα. Μαζί με το μωρό όμως, εκτός από την αμέτρητη αγάπη, τα συναισθήματα χαράς και την αίσθηση ζεστασιάς και ολοκλήρωσης, φτάνουν και νέες αρμοδιότητες στη καθημερινότητά σας. Για το λόγο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι για το τι προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στα μωρά και τι να αποφεύγουν. 

Δέρμα μωρού

Το δέρμα του μωρού δεν είναι το ίδιο με αυτό ενός ενήλικα. Το δέρμα είναι πιο εύθραυστο στα μωρά και χρειάζεται συνεχώς ενυδάτωση, καθώς οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν είναι ώριμοι ακόμα, κάνοντας έτσι το δέρμα πιο επιρρεπή σε μικρόβια, ρύπους και βακτήρια. Θα πρέπει να διαλέξετε τη κατάλληλη ενυδατική κρέμα, που θα είναι, φυσικά, δερματολογικά ελεγμένη και υποαλλεργική

Μη ξεχνάτε να φροντίζετε και το προσωπάκι του μωρού σας. Οι κρέμες ενυδάτωσης στα μωρά συνήθως ενδείκνυται και για το πρόσωπο. Συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας, αν παρατηρήσετε κοκκινίλες στο δέρμα του βρέφους, σπυράκια ή άλλους ερεθισμούς. Σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, καθώς αυτό προκαλεί ξηροδερμία και ερεθισμούς. 

 

Αλλαγή πάνας

Πάνα. Μία λέξη, χίλιες…αλλαγές! Η αλλαγή της πάνας στα μωρά είναι μια καθημερινή και απαραίτητα διαδικασία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής του μωρού, του δέρματος γενικά, καθώς και η αποφυγή συγκάματος. 

Αλλάζετε την πάνα του μωρού αμέσως μόλις αντιληφθείτε ότι έχει λερωθεί, για να αποφύγετε τυχόν λοιμώξεις από τα κόπρανα ή τα ούρα και να αποφύγετε την εμφάνιση μυκητιάσεων. Στα κοριτσάκια ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής θα γίνεται πάντα από τα μπροστά προς τα πίσω. 

Βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπίσει καλά τη περιοχή, και εφαρμόστε τη κατάλληλη κρέμα. Φορέστε στο μωρό σας τη σωστή πάνα, ανάλογα με το βάρος, την ηλικία και φροντίστε να είναι άνετη γύρω από τα πόδια του, καθώς και να εφαρμόζει σωστά στο σώμα. 

 

Μπάνιο

Μια άλλη καθημερινή διαδικασία, και ίσως λίγο πιο δύσκολη, είναι το μπάνιο του μωρού. Φροντίστε να υπάρχει η σωστή θερμοκρασία στο δωμάτιο που θα το ντύσετε και θα το γδύσετε, έτσι ώστε να αποφύγετε το κρύωμα. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 23 – 25 βαθμούς Κελσίου. 

Το νερό στο οποίο θα κάνει μπάνιο το μωρό θα πρέπει να είναι χλιαρό, ποτέ καυτό ή κρύο. Ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία πριν βάλετε το μωρό μέσα. Χρησιμοποιήστε ειδικά βρεφικά προϊόντα, που καθαρίζουν απαλά το δέρμα και τα μαλλιά, με ουδέτερο pH, υποαλλεργικά, χωρίς parabens, αλκοόλ, δερματολογικά ελεγμένα και οφθαλμολογικά ελεγμένα. Αφού τελειώσετε με το μπάνιο, βεβαιωθείτε ότι σκουπίσατε καλά το παιδί σας, ειδικά σε σημεία που δημιουργούνται ζάρες (λαιμός, πόδια). 

 

Recommended Posts