Δυσκοιλιότητα: τι είναι, ποια τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρουσιάζεται σε άνδρες και γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από τις δύσκολες κενώσεις, κενώσεις πιο επίπονες από τις κανονικές, καθώς και από κενώσεις πιο αραιές από αυτές που έχετε συνήθως. Όταν οι κενώσεις φτάνουν να είναι λιγότερες από 3 την εβδομάδα, τότε λέμε ότι το άτομο πάσχει από δυσκοιλιότητα. Το αίσθημα που προκαλεί είναι ο έντονος πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς και το αίσθημα του φουσκώματος/πρηξίματος. Τα κόπρανα μπορεί να είναι σκληρά και σε μικρό μέγεθος.  

Αίτια δυσκοιλιότητας

Το πιο συχνό αίτιο της δυσκοιλιότητας είναι η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών καθημερινά. Ακόμη, γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το έντερο, λόγω των ορμονικών μεταπτώσεων. Άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διαβήτη ή νόσο του Parkinson μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο να παρουσιάσουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

 Επιπλέον, το στρες είναι ένα από τα πιο σημαντικά αίτια εμφάνισής της, καθώς επίσης και η καθιστική ζωή. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, η χρόνια χρήση καθαρτικών και η εκούσια αναστολή της κένωσης μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Αλλαγές στο βάρος φαίνεται επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Καταναλώστε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα, όπως επίσης να πίνετε διάφορα υγρά που περιέχουν καφεΐνη (καφές, αναψυκτικό κτλ). Βάλτε στη διατροφή σας τις φυτικές ίνες. Προτιμήστε να τρώτε πολλά φρούτα (δαμάσκηνα, ακτινίδια, μήλα) και λαχανικά, καθώς και δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως. 

Μην αναβάλετε ποτέ τις κενώσεις σας• όταν αισθάνεστε ότι θέλετε να πάτε στην τουαλέτα, να πάτε και αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεστε. Μην πιέζεστε αν δεν έχετε την ανάγκη για κένωση. Προσπαθήστε να βάλετε ένα πρόγραμμα στις κενώσεις (π.χ κάθε πρωί μετά το πρωινό). Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας• ένα χαλαρό περπάτημα των 30 λεπτών την ημέρα αρκεί για να βοηθήσετε τη κινητικότητα των μυών στο έντερο. 

Προσοχή στις κενώσεις με αίμα, στην απότομη απώλεια βάρους και τον πυρετό• είναι σημάδια που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Επισκεφτείτε το γιατρό σας κι εκείνος θα σας δώσει τη κατάλληλη θεραπεία. 

Recommended Posts