Βιταμίνη D: τι είναι και γιατί τη χρειαζόμαστε

farmakeio365-logo-icon-big

από Γιώτα Λ.

Τι είναι η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ηλίου» είναι μια βιταμίνη που λαμβάνεται στον οργανισμό κυρίως από την ακτινοβολία του ήλιου στο δέρμα και είναι πολύ σημαντική στη καλή λειτουργία των οστών. Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά και στη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς και στη πρόληψη άλλων παθήσεων, όπως ο καρκίνος ή άλλα ψυχιατρικά νοσήματα. Η βιταμίνη D συμβάλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και στη καλή ψυχολογική υγεία του ατόμου. 

Από πού μπορούμε να τη λάβουμε

Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται από την έκθεση στον ήλιο, αλλά παρουσιάζεται και σε διάφορες τροφές όπως στο σολομό, στον κρόκο αυγού, στον τόνο και στις σαρδέλες. Ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο που απαιτείται για τη πρόσληψη της βιταμίνης διαφέρει ανάλογα με το άτομο, την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και την υγεία του καθενός. Ακόμη, μπορεί να προσληφθεί μέσω διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής, σε μορφή spray, σε μορφή δισκίων ή σε μορφή σταγόνων. 

Τι προκαλεί η έλλειψή της

Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να επιφέρει διάφορα προβλήματα υγείας στον οργανισμό. Τα πρώτα σημάδια έλλειψης είναι οι συχνές κράμπες, ο πονοκέφαλος, η τάση αδυναμίας, η αδυναμία συγκέντρωσης και οι πόνοι στις αρθρώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιπλοκές μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Η βιταμίνη D όταν δε λαμβάνεται επαρκώς μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα φωσφόρου και ασβεστίου στο αίμα,  σε ραχίτιδα (όταν δε ληφθεί από μικρή ηλικία), άρα και σε ανεπαρκή ανάπτυξη, όπως επίσης και σε οστεοπόρωση και οστεομαλακία στους ενήλικες. Επιπλέον, η έλλειψή της φαίνεται να συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα, διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο και ψυχιατρικά νοσήματα. 

Recommended Posts